Wellicht herinnert u zich mijn artikel over Gartner’s Magic Quadrant voor Business Intelligence en Analytics Platformen van 2015. In de introductie schreef ik “…het is interessant om te zien dat alle hoofdrolspelers (enigszins) verschoven zijn”. Dat is dit jaar wel anders. De 4 GROTE traditionele BI-leveranciers IBM, Oracle, SAP en SAS zijn uit het leiderskwadrant verdwenen. Tot ziens. 3 leveranciers domineren nu het leiderskwadrant: Qlik, Tableau en Microsoft.
Maar er is een BELANGRIJK aspect waar het rapport weinig aandacht aan schenkt, misschien wel het belangrijkste aspect…
Waarom zijn de grote spelers verdwenen uit het leiderskwadrant?
Deze vraag kan ik wellicht beter niet stellen. De aanbeveling van Gartner is om er niet op deze manier naar te kijken. Ze zeggen: “… Een historische vergelijking met voorgaande jaren (om de relatieve leveranciersverschuiving te beoordelen) is, als gevolg van deze verandering en het voortvloeiende effect op de vorm en samenstelling van het BI en Analytics Magic Quadrant, irrelevant en daarom sterk af te raden”. Ik verwijs naar het volledige rapport zodat u beter begrijpt wat zij precies bedoelen. Maar het is evident dat Gartner nu op een andere manier naar moderne BI-platformen kijkt. Het centraal stellen van de eindgebruiker is geen factor meer, maar speelt nu een sleutelrol bij het bepalen van de sterkte van het aanbod van de verschillende leveranciers.
Ik kan me voorstellen dat de grote spelers hier niet al te blij mee zijn. Zelfs tot op het punt dat Gartner een passage uit het rapport heeft (of moest?) verwijderen over waarom Oracle geheel uit het Magic Quadrant is verdwenen. Bekijk de link over verbeteringen in het rapport om dit stuk, waar Larry waarschijnlijk niet echt vrolijk van werd, te lezen.
Een BELANGRIJK aspect dat achterwege gelaten is
De overgebleven partijen in het leiderskwadrant zijn Qlik, Tableau en Microsoft. Echter weet ik niet hoeveel gewicht Gartner bij het berekenen van de Magic Quadrant ranking meegeeft aan TCO (Total Cost of Ownership). Ik ben benieuwd naar de rekenmethode, maar ben bang dat ik deze nooit zal zien… Is TCO geen essentieel criterium bij het kiezen van een BI-platform voor de toekomst? Volgens mij wel. Gartner heeft de TCO voor verschillende BI-leveranciers vorig jaar wel in een ander rapport gepubliceerd (‘Survey Analysis: Customers Rate Their Business Intelligence Platform Ownership Cost’, uitgebracht in Augustus 2015). Van deze 3 leiders had Qlik over een gebruiksperiode van 3 jaar de laagste BIPOC per gebruiker (business intelligence platform ownership cost). Tableau bezette de 2e plaats met een TCO van ongeveer 22% duurder. Microsoft kwam daar ver achter met een TCO van ongeveer 3,5 keer zo hoog als die van Qlik! Gartner geeft in het Magic Quadrant rapport echter aan dat Microsoft de TCO heeft verbeterd met een cloudoplossing, hoewel het niet duidelijk is hoe veel beter het nu is. Maar dat is natuurlijk bij de andere leveranciers ook het geval. Ook wordt buiten beschouwing gelaten of bedrijven hun (vaak vertrouwelijke) gegevens in de cloud willen zetten.
Conclusie
Het is nu zeer duidelijk dat de verschuiving richting business-gestuurde selfservice analytics, zoals Gartner het omschrijft, het omslagpunt bereikt heeft. Laat u echter niet misleiden door enkel de softwarekosten. TCO is wat er echt toe doet. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het platform dat het beste bij uw organisatie past, en op welke partner u kunt vertrouwen om de ‘time to value’ (hoe lang het duurt voordat het product zijn waarde bewijst) van uw oplossing zo laag mogelijk te houden. Maak uw organisatie competitiever en behendiger middels betere besluitvorming. Hier kunt u beter niet (te lang) mee wachten.
Geïnteresseerd in een kosteloos exemplaar van het Gartner rapport?
Ontvang uw gratis exemplaar van Gartner’s rapport voor een grondige analyse van de BI-markt (Gartner; 2016 Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms).
Terug naar blog-overzicht