In 2014 publiceerde Gartner deze verbluffende statistiek: minder dan 30% van de business intelligence (BI) initiatieven voldoet aan de eisen en stemmen analytics voldoende af met business drivers. Waarom bestaat deze kloof tussen BI-projecteisen en waardevolle analytics voor de gebruikers?
Project opgeleverd … maar geen adoptie
Iedereen die ooit een Business Intelligence (BI) oplossing geïmplementeerd heeft, heeft dit waarschijnlijk al eens meegemaakt. Uw project lijkt succesvol te zijn, het voldoet aan de gestelde eisen, de business sponsor is tevreden, maar toch…
Als de gebruikers uw rapporten gebruiken en uw analytics waardevol zijn, dan is het project geslaagd. Gebruikersadoptie is de sleutel tot succes voor elk BI-project.
Echter: u heeft ze gegeven waar ze om vroegen, maar ze gebruiken het niet… Waarom?
Heeft u adequaat de behoeften van uw gebruikers geïdentificeerd?
Business en ICT zijn vaak twee aparte werelden met wederzijds onbegrip. ICT bouwt iets dat de gebruikers niet willen, of ze interpreteren de behoeften verkeerd. Aan de andere kant heeft de business niet goed genoeg nagedacht over wat zij nu precies willen, of het niet duidelijk genoeg gecommuniceerd. Vaak willen zij zo snel mogelijk met het project beginnen, met gisteren als opleverdatum.
Het is daarom vaak een goed idee om gebruikers te betrekken tijdens de analysefase (zelfs tijdens het project zelf).
Rapportages moeten zo snel mogelijk mee veranderen met de Business
Het kan ook voorkomen dat het project zo lang duurt, dat de business in de tussentijd veranderd is. De bedrijfseisen van gisteren zijn niet dezelfde als die van morgen. Als uw BI-oplossing niet flexibel genoeg is, dan geeft het alleen antwoord op vragen uit het verleden. Een business intelligence project is een reis, geen bestemming.
Flexibiliteit is de sleutel…
Business verandert, net als rapportage-eisen. Zowel uw business als uw eisen hebben te maken met veranderende omstandigheden. Als u geen aandacht schenkt aan de veranderende aard van deze eisen, dan wordt uw BI-oplossing al snel overbodig. Door de leveringscyclus te verkleinen en uw gebruikers periodiek met de BI-oplossing te confronteren, kunt u beter omgaan met veranderingen. Het gevolg is dat uw ‘gouden oude’ methodiek uit het verleden hier niet geschikt voor is. Vandaar de behoefte aan een flexibele methode.
… maar autonomie van eindgebruikers is misschien wel de heilige graal (ten minste voor sommige gebruikers)
U kunt ook anders omgaan met veranderende eisen. De reden waarom het niet klikt tussen ICT en business komt niet doordat de business te snel verandert, maar doordat de BI-technologie de ICT-taken (gegevensmodellering, de belangrijkste analytics creëren) niet afscheidt van de gebruikerstaken (wat willen zij precies met de gegevens, hoe moeten ze getoond worden, enz…).
En dit is waar een moderne selfservice BI-technologie voor kan zorgen. Het geeft ICT een omgeving waarin zij de bouwstenen (data en analytics) kunnen opzetten en het benodigde gegevensbeheer kunnen garanderen. En het geeft de eindgebruikers de juiste tool om met deze bouwstenen te spelen, en het naar eigen wens in te richten.
Wilt u meer te weten komen over selfservice BI? Dan raad ik u ten zeerste aan om deze uitstekende white paper, geschreven door Enterprise Management Associates, te bekijken: ‘Empowering Business Professionals with User-Driven BI’.
Terug naar blog-overzicht