Agilos business blog 

header.jpg

Selfservice business intelligence – Liefde of haat?

Geschreven door Edwin Willems op 28-jan-2016 11:18:00
Edwin Willems
Find me on:

Ik werk nu bijna 2 decennia voor business intelligence bedrijven en heb nog steeds niemand ontmoet die onverschillig reageert op het idee van selfservice business intelligence (BI).

Tijdens de zoektocht naar wat men nu echt bedoelt met selfservice BI, of wat men er precies mee wil, ben ik erachter gekomen dat er twee categorieën bestaan: mensen die er echt van houden en mensen die het een beetje haten.

De positievelingen zijn vaak gefrustreerd. Zij moeten (te lang) op de ICT-afdeling of de BI-specialist wachten voor dashboards en rapporten. En het gebeurt maar al te vaak dat het niet precies aan hun bedoelingen en verwachtingen voldoet. Of het dashboard geeft, naast antwoorden, ook meer vragen. Zij proberen te begrijpen waarom iets gebeurt, in plaats van te kijken naar wat er gebeurt. Zodat zij corrigerend kunnen handelen en beslissingen kunnen nemen om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Want dat is het hele doel van BI, nietwaar?

Of zij zijn gefrustreerd omdat de business in de tussentijd is veranderd. Ze moeten – opnieuw – op een wijzigingsverzoek wachten…

Voor deze gebruikers kan selfservice BI een manier zijn om flexibeler te worden, zonder afhankelijk te zijn van andere personen in de organisatie om de benodigde inzichten te verkrijgen.

Onder de negatievelingen vindt men vaak de ‘echte’ eindgebruikers. Ik bedoel de personen die een kant-en-klaar dashboard willen met ingebouwde workflows, zodat ze slechts hoeven te klikken om resultaten te zien. Misschien is ‘haten’ een groot woord, maar ze hebben selfservice niet nodig, of willen het zelfs niet.

Onder de ongelovigen zitten ook vaak ICT-mensen. Zij zijn wellicht bang om controle te verliezen (hoewel ik geloof dat het tijdperk waarin de ICT de volledige controle had over de automatisering wel voorbij is). Wat belangrijker is, is hun bezorgdheid over governance. Daarmee hebben zij een punt. Selfservice BI zonder governance is als kleine kinderen die buitenspelen zonder dat iemand op ze let (of op zijn minst zonder voorzorgsmaatregelen).

En dat is het punt. Gartner definieert selfservice BI als ‘eindgebruikers die zelf hun eigen rapporten en analyses ontwerpen en implementeren, binnen een goedgekeurde en ondersteunde architectuur en portfolio van tools.

In gebruikers-gedreven BI-modellen levert ICT een ecosysteem voor business discovery, in plaats van specifieke, overmatig afgebakende businessrapporten. Dit flexibelere, open BI-model werkt een betere relatie tussen ICT en business in de hand, met meer samenwerking en innovatie tot gevolg.

Maar om het echt te laten werken, moet u een stap verder gaan dan wat Gartner ‘een goedgekeurde en ondersteunde architectuur en portfolio van tools’ noemt. U moet een solide governance toevoegen. Zo niet, dan stopt het buitenspelen sneller dan u zou willen.

Download voor meer informatie over dit onderwerp het CITO Research White Paper ‘From Gatekeeper to Enabler - How the Role of IT Is Fundamentally Changing’.

 

Terug naar blog-overzicht

Categoriën: Qlik, sense

Via deze blog deelt Agilos expertise, visies en ideeën over verschillende onderwerpen in de wereld van Business Intelligence.

You can also read this blog in English. Vous pouvez lire ce blog en Français.

Op zoek naar meer technische artikels? Bezoek dan onze tech blog !

Inschrijven voor maandelijkse email updates

Recente artikels