Agilos business blog 

header.jpg

The value of BI - Data als een strategische troef

Posted by Edwin Willems on 15-May-2018 08:40:00
Edwin Willems
Find me on:
 
Data is het nieuwe zwarte goud van de digitale economie, hoor je wel eens. Niet zozeer de data, maar wel de informatie kan een bedrijf concurrentieel voordeel opleveren en vormt een belangrijke strategische troef – zoveel is duidelijk. De overstap van gegevens naar informatie veronderstelt dat een bedrijf ‘data driven’ is en optimaal gebruik maakt van zijn ‘business intelligence’, een besluitvormingsinstrument bij uitstek. Een woordje uitleg.

data-driven_645Nemen we als voorbeeld de Jean Gotta Group, een vleesverwerkingsbedrijf met meer dan 500 afnemers (supermarkten, groothandel, industrie, slagers enz.): via business intelligence kon het bedrijf zijn aankoopbeheer verfijnen en meteen ook zijn rendabiliteit verbeteren (1). Of ook nog de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel: een analytische totaaloplossing voor het traceren van geneesmiddelen heeft UCL kosten doen verlagen en levert het verplegend personeel er steeds up-to-date informatie (2). De verzekeringsmaatschappij AXA implementeerde dan weer een oplossing voor het kosten-, ‘capacity’- en end-to-endbeheer van zijn productportfolio. Daarmee beschikken alle besluitvormers voortaan over ‘One version of the truth’ (3). Of wat dacht u van de autodealer die vertrouwt op gegevens uit zijn onderhoudssysteem om op het juiste moment bepaalde nieuwe automodellen aan zijn klanten voor te stellen? Daarnaast gebruikt hij ook informatie van derden (met name geografische gegevens gekoppeld aan inkomstenstatistieken) om potentiële nieuwe klanten doelgericht te benaderen.

Waar komen deze externe gegevens vandaan? Ze worden verkregen via extranetservices. Bureau Gevers (gespecialiseerd in diensten met betrekking tot intellectueel eigendom) stelt bijvoorbeeld bepaalde klant-specifieke informatie ter beschikking van zijn klanten, over een zogenaamd extranet. Ook Europese openbare instellingen publiceren/delen via een extranet allerhande – anoniem gemaakte – statistische informatie over tewerkstelling en omzet in bepaalde agro-economische sectoren, terwijl ziekenhuizen zichzelf voortaan met andere Belgische ziekenhuizen kunnen vergelijken via een website (cfr. CIBES).

De meest succesvolle bedrijven van nu zijn dus duidelijk in staat om gegevens te benutten en als strategische meerwaarde in te zetten voor hun business – zo worden zij een ‘data-driven company’. Maar om op dat niveau te geraken moet je als bedrijf echter vijf grote obstakels overwinnen bij het implementeren van een business intelligence oplossing.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is het niet louter een kwestie van technologie maar meer nog van bedrijfsstrategie.

Wilt u uw gegevens voortaan beter benutten en er voordeel mee halen op de concurrentie, in plaats van ze verder stof te laten vergaren? Download dan vandaag nog het document ‘The Value of BI – Gegevens omzetten in een strategische troef, in vijf stappen’!

Download het document

(1) Zie ook: https://www.agilos.com/customers/jean-gotta-group
(2) Zie ook: https://www.agilos.com/customers/cliniques-universitaires-saint-luc-ucl
(3) Zie ook: https://www.agilos.com/customers/axa

Topics: BI Strategy, Data Warehouse