Agilos business blog 

header.jpg

Van Data Warehouse naar Data Jailhouse naar Data Lake

Geschreven door Gilles Hocepied op 19-jan-2016 15:29:00
Gilles Hocepied

Wanneer u tegenwoordig bedrijfsgegevens wilt inzetten voor besluitvorming, kan dit weleens leiden tot een Data Warehouse project. Al gauw heeft u te maken met twee zaken: Altijd te laat. Altijd duurder dan gepland. Maar er is een nieuwe speler op de markt die Data Warehouse ouderwets doet lijken…

lake_c.png

Graag maak ik eerst een uitstapje naar hoe ik mijn e-mail organiseer. Ik zie namelijk een sterke parallel met de manier waarop bedrijven hun Data Warehouse ontwikkelen (of het in ieder geval proberen).

Mijn e-mails sorteren

Ik heb jarenlang veel tijd gespendeerd aan het sorteren van e-mails. Mapjes per klant, marktsegment, product, partner, enzovoorts. Aanvankelijk schoonde ik mijn e-mail een keer per week op, maar dit werd al snel een dagelijkse activiteit. Het nam zo veel waardevolle tijd af van mijn daadwerkelijke werk.

Het aantal e-mails dat ik tegenwoordig ontvang is enorm. Niet alleen vanwege het toenemende aantal klanten, partners en collega’s, maar ook e-mails van verschillende forums en notificaties van social media. Het nam zo veel tijd in beslag, dat ik besloot om het anders te doen.

Ik heb een nieuwe manier gevonden om mijn e-mails te doorzoeken. Search is tegenwoordig zo krachtig dat ik mijn e-mails per onderwerp kan ontvangen, of met elke mogelijke woordcombinatie. Ik vind de informatie nu nog sneller dan voorheen. Sneller en vollediger, want voorheen zocht ik in specifieke mappen – niet per se de juiste. Met de zoekmogelijkheden van mijn e-mailprogramma heb ik toegang tot alle informatie, waar het ook opgeslagen is.

Hetzelfde geldt tegenwoordig voor Data Warehouse en Data Mart projecten. Zou u niet liever uw tijd spenderen aan betere besluitvorming, dan te veel tijd verspillen met de bouw van het Data Warehouse?

Het goede oude Data Jailhouse …

Wanneer u tegenwoordig bedrijfsgegevens wilt inzetten voor besluitvorming, kan dit weleens leiden tot een Data Warehouse project. U heeft veel tijd nodig om het te conceptualiseren, ontwerpen en bouwen (of dit laten doen).

Eén ding staat vast: tegen de tijd dat het (gedeeltelijk) af is, is uw business al veranderd. En nog erger: er zijn onverwachte vragen waar de hardwerkende warehouse ontwerpers geen rekening mee hebben gehouden bij het ontwerpen van de datastructuur.

… of de nieuwe speler op de markt: Data Lake

Daarom zien wij de laatste tijd ontwikkelingen op dit gebied: steeds meer bedrijven nemen de moeite niet meer om een mooi, schoon Data Warehouse te bouwen (omdat het nooit goed zal zijn). Ze focussen zich liever op het neerzetten van een architectuur die technologie faciliteert om de minder gestructureerde data te doorzoeken.  Het concept bestaat uit het samenvoegen van alle data op één plek – meestal een Data Lake genoemd – en de ICT-afdeling de verantwoordelijkheid te geven voor het beheer van deze data, inclusief nauwkeurigheid van de data, historische data, versiebeheer, gebruikersrechten en scheiding van taken. Zij moeten ook (helpen met) het selecteren van een krachtige tool waarmee businessgebruikers gegevens kunnen verzamelen, visualiseren, associëren, analyseren, voorspellen en altijd toegang hebben tot de juiste informatie!

Gegevensbeheer

Gegevensbeheer is een essentieel onderdeel. Omdat eindgebruikers meer bevoegdheden hebben om gegevens te doorzoeken, is het nog belangrijker om een solide gegevensbeheer-strategie te hebben. Anders ontstaat er wanorde. Zonder gegevensbeheer kunnen de eindgebruikers averechts of in cirkels werken, en dat is helemaal niet de bedoeling…

Moet ik kiezen?

Niet echt. Zelfs als u al een Data Warehouse of Data mart hebt, kunt u beginnen met het Data Lake concept en hier binnen de kortste tijd voordeel uit halen. Het is essentieel om de juiste gegevensbeheer-strategie te hanteren, zodat u zeker weet dat uw businessgebruikers de juiste gegevens op de juiste manier gebruiken. Data governance is tegenwoordig belangrijker dan ooit.

Klik op onderstaande knop om de white paper ‘Evaluating governed Data Discovery’ te downloaden.

 Download White Paper

Terug naar blog-overzicht

Categoriën: Expertise, Qlik, Data Warehouse

Via deze blog deelt Agilos expertise, visies en ideeën over verschillende onderwerpen in de wereld van Business Intelligence.

You can also read this blog in English. Vous pouvez lire ce blog en Français.

Op zoek naar meer technische artikels? Bezoek dan onze tech blog !

Inschrijven voor maandelijkse email updates

Recente artikels