Agilos business blog 

header.jpg

Qlik, Tableau en Microsoft … zijn dit de 3 winnaars?

Geschreven door Edwin Willems op 28-feb-2018 16:34:02
Edwin Willems
Find me on:

It’s this time of the year… het Gartner magic quadrant voor Analytics en Business Intelligence Platforms 2018 is van de digitale Gartnerdrukpersen gerold. Elk jaar is het weer uitkijken naar dit rapport. Wie zijn de gelukkigen die vooruitgang hebben geboekt? En wat doe ik als gebruiker hier nu mee?

De 3 leaders – 1 vooruit, 1 achteruit, 1 ter plaatse

Als je de MQ’s van dit jaar en vorig jaar naast mekaar legt valt 1 ding direct op. Qlik is een heel eind opgeschoven wat betreft visie. Tableau gaat een ietsje achteruit, en Microsoft trappelt ter plaatse (weliswaar op een zeer comfortabele positie in het Quadrant).

Gartner MQ BI Platforms_2018.png

Is dit een verrassing? Wel ja en nee. Het verraste mij vorig jaar dat Qlik zo ’n opdoffer kreeg. In 2016 hingen deze 3 leveranciers netjes bij mekaar in het leiderspeloton, maar in 2017 werden zowel Tableau, maar vooral Microsoft naar boven gekatapulteerd. Een beetje vreemd. Maar wanneer ik dan een maand later, in maart 2017 dus, het Gartner BI-congres bijwoonde in London, begreep ik direct waarom. Daar Qlik in 2016 werd overgenomen door private equity bedrijf Thoma Bravo, en dus ook van de beurs verdween, vond Qlik het blijkbaar niet direct prioritair om Gartner voldoende te informeren over hun visie en toekomstplannen. En dit vindt Gartner niet leuk. De Gartner BI analisten waren er ook zeer expliciet over: hun frustratie was duidelijk te merken. Sindsdien is de wind wat gaan liggen, of heeft Qlik zelfs terug de wind in de zeilen gekregen (althans wat betreft Gartner’s opinie over het bedrijf en zijn strategie). 

Hoe belangrijk is dit nu?

Als CIO of business manager je keuze (puur) laten afhangen van de relatieve positie in het Gartner Quadrant zou wat kort door de bocht zijn. Anderzijds is het wel zo dat, indien je zou kiezen voor een niche player, je wel degelijk op de hoogte moet zijn van de mogelijke risico’s. Zeker nu het gebruik van dashboards, business intelligence en analytics zonder twijfel bovenaan prijkt aan het lijstje van prioriteiten van veel CIOs en business managers.

Data is the new oil. Deze uitdrukking blijkt voor het eerst gebruikt te zijn in 2006 door Clive Humby, een Engelse wiskundige en uitvinder van de Tesco Clubcard, 2006. Hij zei er hetvolgende over: “Data is the new oil. It’s valuable, but if unrefined it cannot really be used. It has to be changed into gas, plastic, chemicals, etc to create a valuable entity that drives profitable activity; so must data be broken down, analyzed for it to have value.”

Misschien moet Agilos voortaan niet meer ondergebracht worden in de categorie van hi-tech software en serviceleveranciers, maar misschien in een nieuwe categorie … die van de data-raffinaderijen. Food for thought…

Maar U bent ongetwijfeld geïnteresseerd in het rapport van Gartner.

Get Gartner report

 

Terug naar blog-overzicht

Categoriën: Qlik, gartner

Via deze blog deelt Agilos expertise, visies en ideeën over verschillende onderwerpen in de wereld van Business Intelligence.

You can also read this blog in English. Vous pouvez lire ce blog en Français.

Op zoek naar meer technische artikels? Bezoek dan onze tech blog !

Inschrijven voor maandelijkse email updates

Recente artikels