Agilos business blog 

header.jpg

Qlik gaat de strijd aan met Tableau voor gegevensvisualisatie

Geschreven door Edwin Willems op 6-mrt-2015 11:03:00
Edwin Willems
Find me on:

Vergeef me, dat ik de titel van iemand anders steel. De eer gaat naar Cindi Howson. Zij is de oprichtster van BI Scorecard en adviseert klanten over BI-strategieën en toolkeuze. Recentelijk schreef zij een artikel in InformationWeek over het nieuws dat Qlik – met de introductie van Qlik Sense – de strijd aangaat met Tableau op het gebied van gegevensvisualisatie.

Maar wacht even, was het niet Tableau dat de strijd wilde aan gaan met Qlik?

Eerst was er Qlik

Qlik begaf zich in 1993 op de Business Intelligence markt. Een paar Zweedse jongens hadden een briljant idee: ze veranderden de complete manier waarop eindgebruikers informatie raadpleegden om inzicht te krijgen in de business. In plaats van de traditionele denkwijze die BusinessObjects (nu SAP) en Cognos (nu IBM) hanteerden voor hun BI-business, wilde Qlik het menselijk brein nabootsen met een concept genaamd associative search (vrij vertaald: associatief zoeken).

Maar toen kwam Tableau

Tien jaar later, in 2003, begonnen een aantal onderzoekers van de Stanford University een bedrijf gebaseerd op hun onderzoek naar visualisatietechnieken. In 2013 gaf een beursgang hen de middelen om de wereld te overtuigen van de kracht van gegevensvisualisatie.

En daar ligt het verschil

Qlik begon vanuit het perspectief van de businessgebruiker. Ze introduceerden een hele nieuwe denkwijze voor het analyseren van informatie. Het was (en is) revolutionair in de BI-markt, maar doodnormaal vanuit menselijk perspectief: ons brein werkt met verbanden, niet met ‘vooraf gedefinieerde toegangspaden’.

Tableau bracht daarentegen ‘sex appeal’ naar de BI-markt. Zij gaven de ICT-afdeling iets waar het altijd aan ontbrak: mooie visualisatietechnieken waarmee, middels een betere gegevenspresentatie, inzicht verkregen kan worden.

Kers op de taart … of een andere taart?

Het marktaandeel van Qlik groeide met QlikView, de (associatieve) ontwikkelingstool voor dashboardapplicaties, door Qlik ook wel ‘guided analytics’ genoemd. Dit platform was echter nooit bedoeld voor selfservice visualisatie. Aan de andere kant heeft Tableau de markt succesvol opengebroken en een vraag naar een nieuwe categorie gecreëerd: selfservice visualisatie.

En dit is precies hoe Qlik met Tableau wil concurreren. Het leveren van selfservice visualisatie (via Qlik Sense) aan de businessgebruikers, maar met de kracht van wat Qlik tot op de dag van vandaag succesvol heeft gemaakt: de associatieve search van QlikView.

Laat mij deze provocerende uitspraak doen: kunnen we beweren dat Tableau de kers op de taart is (uw gegevens in traditionele vorm zijn de taart, de visualisatie van Tableau is de kers), en dat Qlik Sense de kers combineert met een andere soort taart (het associatieve model)?

Is selfservice visualisatie iets voor u?

Het hangt ervan af. Het is afhankelijk van wie waar verantwoordelijk voor is binnen uw bedrijf. Hoe graag uw businessgebruikers hun eigen dashboards en analytics willen en kunnen maken. In hoeverre er aan data governance gedaan wordt om selfservice mogelijk te maken. Welk niveau van inzicht u wilt. Welk mate van flexibiliteit u verwacht.

Terug naar blog-overzicht

Categoriën: BI Strategy

Via deze blog deelt Agilos expertise, visies en ideeën over verschillende onderwerpen in de wereld van Business Intelligence.

You can also read this blog in English. Vous pouvez lire ce blog en Français.

Op zoek naar meer technische artikels? Bezoek dan onze tech blog !

Inschrijven voor maandelijkse email updates

Recente artikels